Καλώς ήρθατε στην Ιστοσελίδα μας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Σύλλογο μέσω του email info@hellenicregionrad.gr

Το Πρόγραμμα της RAD (SYLLABUS)

 

 

 

Το Πρόγραμμα της RAD (SYLLABUS)

 

Τα προγράμματα μαθημάτων της RAD αφορούν σε ερασιτεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση. Προσφέρει εξετάσεις για όλους, από τους μαθητές που μόλις άρχισαν το μπαλέτο έως και όσους επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το χορό. Οι υποψήφιοι μπορούν να ξεκινήσουν το πρόγραμμα σπουδών της RAD από την ηλικία των 2 ½. Δεν υπάρχουν ανώτατα όρια ηλικίας.

 

Η Royal Academy of Dance (RAD) προσφέρει διεθνώς αναγνωρισμένες εξετάσεις που έχουν σχεδιαστεί για να παρακινήσουν και να ενθαρρύνουν τους μαθητές όλων των ηλικιών και επιπέδων.

 

Οι εξετάσεις της RAD γίνονται με την παρουσία εξετάστριας ειδικά εκπαιδευμένης από την Ακαδημία. Ο Μαθητής, με την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε χορευτικού επιπέδου παραλαμβάνει από την Ακαδημία τη βαθμολογία καθώς και το πτυχίο επιτυχία του.  Στο τελευταίο στάδιο των σπουδών ο μαθητής συμμετέχει στις τελικές εξετάσεις και  παραλαμβάνει ανώτατο πτυχίο που πιστοποιεί την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών του.

 

Οι εξετάσεις της RAD παρέχουν στους υποψήφιους μαθητές:

 • επιτεύξιμους στόχους
 • αναγνώριση από τη μεγαλύτερη εξεταστική επιτροπή μπαλέτου του κόσμου
 • πιστοποιήσεις αναγνωρισμένες στη Βρετανία

 

Από το 1990 το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council) αναλαμβάνει τη διεξαγωγή των εξετάσεων της Royal Academy of Dance (RAD) στην Ελλάδα.


Εξετάσεις Graded και Vocational Graded

Οι εξετάσεις της Royal Academy of Dance (RAD) που διεξάγονται στην Ελλάδα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

 1. Graded (Ερασιτεχνικές)
 2. Vocational Graded (Προ-επαγγελματικές, Επαγγελματικές)

 

Ειδικότερα για τις δύο κατηγορίες:


Εξετάσεις Graded

Εξετάσεις Graded

Στα επίπεδα για τις εξετάσεις Graded αυξάνεται προοδευτικά η πολυπλοκότητα και η δυσκολία των ασκήσεων, από το Pre-Primary έως το Grade 8. Οι Εξετάσεις Graded αποτελούνται από 3 μέρη:

  • Μπαλέτο (Ballet) το πιο σημαντικό μέρος του προγράμματος, δίνει την ευκαιρία στους υποψήφιους να μάθουν βασικά στοιχεία του κλασικού μπαλέτου.
  • Ελεύθερη κίνηση (Free Movement) έχει επηρεαστεί από άλλες μορφές χορού, όπως η φυσική κίνηση, ο σύγχρονος χορός και ο κλασσικός ελληνικός χορός.
  • Χαρακτήρας (Character) η θεατρική παρουσίαση εθνικών χορών. Τα 3 είδη Ουγγρικοί,Ρώσικοι και Πολωνικοί επιλέχθηκαν λόγω της ιστορικής σημασίας τους στην ανάπτυξη του κλασικού μπαλέτου.

Τα επίπεδα για Graded examinations είναι:

  • Pre-Primary – (5 ετών)
  • Primary – (6 ετών)
  • Grade 1 έως – (7 ετών)
  • Grade 6  έως 8– (11 ετών)

στις παρενθέσεις αναφέρονται τα κατώτερα όρια ηλικίας για το κάθε επίπεδο, ανώτερα όρια ηλικίας δεν υπάρχουν. Πρέπει να έχει συμπληρωθεί η ελάχιστη ηλικία έως 1 Ιανουαρίου (για τις εξετάσεις που πραγματοποιούνται από Ιανουάριο μέχρι Αύγουστο) ή 1 Σεπτεμβρίου (για τις εξετάσεις που πραγματοποιούνται από Σεπτέμβριο μέχρι Δεκέμβριο) κατά το έτος που πραγματοποιείται η εξέταση.

Εξετάσεις Vocational Graded

Εξετάσεις Vocational Graded

Οι Vocational Graded εξετάσεις, παρέχουν σε βάθος μελέτη του μπαλέτου, ανάπτυξη των δεξιοτήτων σχετικά με την τεχνική και τη μουσικότητα του μαθητή. Στο πρώτο επίπεδο τωνVocational Graded Examinations διδάσκεται για πρώτη φορά η δουλειά στις πουέντ (pointework) για τις γυναίκες υποψηφίους. Αυτά τα επίπεδα προετοιμάζουν τους μαθητές για μια χορευτική καριέρα.

Το μπαλέτο απαιτεί μελέτη, υπομονή και επιμονή. Οι μαθητές που προετοιμάζονται για Vocational Graded εξετάσεις πρέπει να κάνουν τουλάχιστον δύο μαθήματα την εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο. Οι μαθητές αυτοί θα πρέπει να έχουν την ωριμότητα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εξετάσεων.

Τα επίπεδα για Vocational Graded examinations είναι:

  • Intermediate Foundation – (11 ετών)
  • Intermediate – (12 ετών)
  • Advanced Foundation – (13 ετών)
  • Advanced 1 – (14 ετών)
  • Advanced 2 – (15 ετών)
  • Solo Seal – (15 ετών)

στις παρενθέσεις αναφέρονται τα κατώτερα όρια ηλικίας για το κάθε επίπεδο, ανώτερα όρια ηλικίας δεν υπάρχουν. Πρέπει να έχει συμπληρωθεί η ελάχιστη ηλικία έως 1 Ιανουαρίου (για τις εξετάσεις που πραγματοποιούνται από Ιανουάριο μέχρι Αύγουστο) ή 1 Σεπτεμβρίου (για τις εξετάσεις που πραγματοποιούνται από Σεπτέμβριο μέχρι Δεκέμβριο) κατά το έτος που πραγματοποιείται η εξέταση.

 

Τα προαπαιτούμενα για Vocational Graded examinations είναι:

Επίπεδο Προαπαιτούμενο
Intermediate Foundation  Κανένα
Intermediate Κανένα
Advanced Foundation  Intermediate
Advanced 1  Intermediate
Advanced 2  Advanced 1
Solo Seal  Advanced 2 (Distinction)

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Βασιλικής Ακαδημίας Χορού (RAD)